Food Safety proponuje:
szkolenia dla pracowników sektora obrotu żywnością ma na celu wprowadzenia jednolitego standardu obsługi. Zakres szkolenia obejmuje:
1.Najważniejsze zasady w obsłudze klienta:
- nawiązanie kontaktu z klientem, advice
- powitanie klienta- efekt “pierwszego wrażenia”, see
- nawiązanie relacji z klientem,
- finalizacja transakcji,
2. Typologia klientów i sposoby postępowania:
- “trudny klient”,
- asertywne zachowanie,
- klient stały, a klient nowy,
- Komunikacja werbalna i niewerbalna sposobem na zbudowanie relacji z klientem,
- czego nie wolno robić w obliczu klienta?
3. Czy klient ma zawsze rację?
- ja- klient,
- podstawowa wiedza, umiejętności i narzędzia niezbędne w obsłudze klienta,
- jak chciałbym/ nie chciałbym być obsługiwany i dlaczego?
- ustalenie potrzeb klienta,
- savoir-vivre, a obsługa klienta.