Programy GMP i GHP
Wdrożenie systemu HACCP we własnym przedsiębiorstwie należy rozpocząć od realizacji zasad dobrych praktyk, które określa się mianem programów wstępnych, które następnie stanowią trwałą bazę dla efektywnego i prawidłowego funkcjonowania systemu HACCP.
(Turlejska H. System HACCP. UKIE, Warszawa, 2003.) |
Dobra Praktyka Produkcyjna- GMP
to działania, które muszą być podjęte i warunki, które muszą być spełnione, aby produkcja żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością odbywały się w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności, zgodnie z jej przeznaczeniem.
Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej obejmują podstawowe obszary działalności producenta:
- budynki i obszar do nich przylegający,
- surowce i komponenty,
- składowanie i dystrybucję,
- maszyny, urządzenia i wyposażenie,
- pracowników,
- mycie i dezynfekcję.
Dobra Praktyka Higieniczna- GHP
to działania, które muszą być podjęte i warunki higieniczne, które muszą być spełnione i kontrolowane na wszystkich etapach produkcji i obrotu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Systemy GMP i GHP pozwalają na zapewnienie higienicznych warunków pracy i kontrolę zagrożeń, które można przewidzieć i opanować przez poprawnie wykonaną pracę.
Dlatego systemy te muszą być wdrożone przed przystąpieniem do wdrożenia systemu HACCP i stanowią warunek prawidłowego funkcjonowania tego systemu.