Food Safety

Efektywność w dobie HACCP

Food safety to:

firma założona w 2013 roku i tworzy ją dwoje doświadczonych Technologów Żywności od lat związanych z branżą spożywczą.

  • mgr inż. Małgorzata Kulawik

Edukacja:

W 2009 roku ukończyłam Uniwersytet Rolniczy w Krakowie na kierunku Technologii Żywności i Żywienia Człowieka.
Dodatkowo ukończyłam studia podyplomowe z zakresu ” Zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności”.

Od 2010 roku posiadam uprawnienia Audytora Wewnętrznego systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności według ISO 22000 ( Zobacz certyfikat ).

Również zdobyłam certyfikat potwierdzający znajomość systemów wymaganych przez duże sieci handlowe (BRC i IFS) ( Zobacz certyfikat ).

Przeszłam również szkolenie z ” Małej przedsiębiorczości”, przygotowując się tym samym do samodzielnego prowadzenia firmy.

Doświadczenie zawodowe:

Już podczas studiów rozpoczęłam pracę w gastronomi, gdzie doświadczenie i niezbędne umiejętności zdobyłam pracując zarówno na stanowiskach niższego szczebla ( barmanka, pracownik obsługi klienta) jak i kierowniczych ( Asystentka i Zastępca kierownika restauracji, Technolog produkcji) . Dzięki temu posiadam nie tylko wiedzę teoretyczną, ale przede wszystkim praktyczną, mogąc szybko reagować na różnorodne sytuacje wynikające na poszczególnych etapach produkcji jak i zarządzania jakością w zakładach spożywczych. Uczestniczyłam w kontrolach zewnętrznych oraz szkoliłam pracowników w tematyce dobrych praktyk produkcyjnych i higienicznych (GMP/GHP) oraz standardów jakości żywności.

Przez rok pełniłam funkcję Technologa w norweskiej firmie produkującej sushi dla sieci detalicznych na obszarze całej Norwegii. Wspomagałam wdrażanie systemu HACCP, kontrolowałam jego prawidłowe funkcjonowanie w zakładzie oraz byłam członkiem zakładowego Zespołu ds. HACCP.

  •  dr hab. inż. Piotr Kulawik, prof. URK 

Edukacja:

Obroniłem pracę doktorską na Wydziale Technologii Żywności na specjalizacji Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, otrzymując tytuł doktora inżyniera nauk rolniczych, ze specjalnością Technologia Żywienia i Żywienie Człowieka

Dodatkowo ukończyłem studia podyplomowe  “Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności” uzyskując tytuł Audytora Wewnętrznego systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności według ISO 22000 (Zobacz certyfikat) oraz certyfikat potwierdzający znajomość systemów zarządzania stosowanych przez duże sieci handlowe (BRC, IFS) (Zobacz certyfikat).

Wierzę w ciągłe doskonalenie swoich umiejętności oraz wiedzy, dlatego nieustannie bierę udział w dodatkowych kursach, organizowanych przez rozmaite instytucje, w tym między innymi:

  • “The development of agri-food localized chains in European mountain areas”, organizowanym przez Isara Lyon (2010)
  • “Gamification”, organizowanym przez University of Pensylvania (2013)
  • “Epigenetic Control of Gene Expression”, organizowanym przez University of Melbourne (2013)

Doświadczenie zawodowe:

Pracować w branży gastronomicznej zacząłem już na studiach, zdobywając doświadczenie w różnych działach i na różnych stanowiskach przemysłu spożywczego.

Pracowałem jako kucharz w restauracji (“McDonalds”, Tamworth, Wielka Brytania), pracownik produkcyjny w ubojni i przetwórni mięsa (“Wędzonka”, Myślenice) oraz jako lider produkcji i specjalista ds. kontroli jakości w fabryce produkującej sushi (“Lille Asia”, Trondheim, Norwegia).

Będąc w Norwegii aktywnie uczestniczyłem w otwieraniu fabryki produkującej sushi, gdzie następnie współtworzyłem i wdrażałem system HACCP. Byłem też członkiem zakładowego Zespołu ds. HACCP, oraz nadzorowałem wykonywanie Audytów Wewnętrznych.

Prowadzę wykłady oraz zajęcia laboratoryjne ze studentami Uniwersytetu Rolniczego oraz byłem wykładowcą Dietetyki w Akademii Dietetyki w Krakowie. Prowadziłem także szkolenia z zakresu GMP/GHP oraz szkolenia stanowiskowe dla wszystkich pracowników podczas pracy w zakładzie produkującym sushi w Norwegii.