Food Safety- szkolenia GHP/GMP:
zakres szkolenia dla pracowników sektora obrotu żywnością i kadry zarządzającej obejmuje tzw. minimum sanitarne:
a) rodzaje zanieczyszczeń środków spożywczych i ich źródła w pomieszczeniach ogólnodostępnych i produkcyjnych:
- chemiczne, cure
- fizyczne,
- mikrobiologiczne,
b) przyczyny zakażeń i zatruć pokarmowych oraz główne choroby przenoszone drogą pokarmową,
c) zasady GHP- w teorii i praktyce:
- zasady higieny i wymagania zdrowotne dla pracowników produkcyjnych,
- czystość miejsca pracy, sprzętu, maszyn i narzędzi,
- instrukcje i procedury,
d) zasady GMP- w teorii i praktyce:
- przyjęcie dostaw do zakładu,
- magazynowani e i przechowywanie surowców i materiałów pomocniczych,
- prowadzenie procesów technologicznych,
- transport wewnętrzny i zewnętrzny,
- procesy mycia i dezynfekcji,
- usuwanie odpadów i ścieków,
- zabezpieczenie zakładu przed szkodnikami,
- prowadzenie dokumentacji i zapisów,
e) kwalifikacje pracowników,
f) podstawowe zasady znakowania żywności