Food Safety

Efektywność w dobie HACCP

 Food Safety- szkolenia GHP/GMP:

 

Two fresh sea bream on wooden board with herbs and lemon

zakres szkolenia dla pracowników sektora obrotu żywnością i kadry zarządzającej obejmuje tzw. minimum sanitarne:

a) rodzaje zanieczyszczeń środków spożywczych i ich źródła w pomieszczeniach ogólnodostępnych i produkcyjnych:

  • chemiczne, cure
  • fizyczne,
  • mikrobiologiczne,

b) przyczyny zakażeń i zatruć pokarmowych oraz główne choroby przenoszone drogą pokarmową,

c) zasady GHP- w teorii i praktyce:

  • zasady higieny i wymagania zdrowotne dla pracowników produkcyjnych,
  • czystość miejsca pracy, sprzętu, maszyn i narzędzi,
  • instrukcje i procedury,

d) zasady GMP- w teorii i praktyce:

    • przyjęcie dostaw do zakładu,
    • magazynowani e i przechowywanie surowców i materiałów pomocniczych,
    • prowadzenie procesów technologicznych,
    • transport wewnętrzny i zewnętrzny,
    • procesy mycia i dezynfekcji,
    • usuwanie odpadów i ścieków,
    • zabezpieczenie zakładu przed szkodnikami,
    • prowadzenie dokumentacji i zapisów,

cropped-MP900448480.jpg

e) kwalifikacje pracowników,

f) podstawowe zasady znakowania żywności